Ahojte. V poslednej dobe nám cestovanie trošku upadá. Do popredia sa však dostávajú výlety po okolí. A tak máme možnosť spoznávať krásy našej domoviny. My sme si nastavili novú formu výletov. Krátke prechádzky v prírode. Snažíme sa minimálne raz týždenne navštíviť nejaké nové miesto.  A včera sme navštívili Terchovú a rozhľadňu Terchovské Srdce. Jedná sa o nenáročnú 15 minútovú prechádzku hore kopcom. Odmenou je nádherný výhľad na okolitú prírodu.  Nejaké fotky máme na blogu. Možno trošku inšpiruje: https://cestujzamenej.sk/2020/04...anosikovi/  .

Cestovanie po Slovensku

Založil ve fóru Cestopisy

Katka _1 napsal(a):

Ja mam na tom mestecku rada asi vsetko :) Namestie a budovy, kalvariu, hory a tajchy, zamky aj banske muzeum. Zalezi co ta zaujma a bavi.

V lete tam byva stredoveky festival so zivym sachom, ten bol z mojho pohladu top. Aj ked neviem ci tento rok bude vzhladom na koronu. 

To jsem zvedav, jaka bude Banska Stiavnica doopravdy.

A take jeji prirovnani s byvalym hornickym dulnim mestem Vila Rica de Ouro Preto v Minas Gerais v Brazilii, jake nam podal znamy spisovatel Zdenko Somorovsky ve sve knize Uzasna Brazilia ...

0 Citovat

Nemaj velke ocakavania :)

1 Citovat

Což o to, očekávání se celkem naplnila, báječně vyšlo počasí (tropické téměř jako v Brazílii), ubytování v Cosmopolitanu, v jednom z nejlepších penziónů/hostelů za poslední měsíce, byl to příjemně strávený prodloužený víkend pátek - neděle.

Ještě k tomu přirovnání zmiňovaného slovenským lusomilným spisovatelem.

Bohatá obec Banská Štiavnica nebo snad Vila Rica de Banesium?! Za své bohatství a rozkvět vděčí Banská Štiavnica stříbru, Ouro Preto zlatu.

Při večerním a denním prozkoumání města jsem mohl jisté podobnosti spatřit, například: Igreja da Ascenção, Igreja de Santa Catarina, Praça da Santíssima Trindade, Capela de São Miguel, Castelo Velho, Castelo Novo, Jardins Botânicos, Calvário, ...

Okolní kopce Glanzenberg, Paradajs, Sitno mohly připomínat i okolní hory včetně Pico do Itacolomi, podle něhož si brazilští dobrodruzi Bandeirantes pamatovali ono místo a naleziště. Dejme tomu.

Dokonce i vláčik Štiavnická Anča tam mají. S parní lokomotivou Maria Fumaça by to pak byl hotový Trem Bão. Uai!

https://youtu.be/w_pQX8te1mA?si=...y3g183294W

2